Algemeen

Nedcar betreurt berichtgeving over alcohol- en drugscontroles

Door 9 november 2018 No Comments

Autofabriek VDL Nedcar betreurt de “beeldvorming” over de controles op drugs en alcohol die het onder personeel uitvoert. In een personeelsblad stond dat de helft van een aantal gecontroleerde medewerkers positief testte op alcohol en drugs.

“Ons prachtige bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn. Dat is uiteraard niet het geval”, zegt Nedcar-directeur Paul van Vuuren in een persbericht.

Bij meerdere controles werd dit jaar bij in totaal 300 van de 7000 medewerkers van het bedrijf wangslijm en/of een blaastest afgenomen. Bij de helft van de geteste personen zijn sporen aangetroffen van verdovende middelen.

Getrainde honden

Nedcar laat weten dat die personen pas zijn getest nadat een speciaal getrainde hond die steekproefsgewijs wordt ingezet bij de in- en uitgang van het bedrijf op hen was aangeslagen.

De betrokken werknemers zijn naar huis gestuurd. Hetzelfde geldt voor medewerkers die weigerden mee te werken aan de controle. “Bij herhaling volgt schorsing of ontslag. Wij hanteren een nul tolerantie-beleid”, schrijft Nedcar.

Nuance

Volgens het bedrijf worden het beleid en de controles, die al jaren plaatsvinden, “omarmd” door de fabrieksmedewerkers. “Iedere collega waarbij een verhoogde waarde is aangetroffen, en zichzelf en zijn of haar collega’s op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel”, zegt directeur Van Vuuren.

Het nieuws over de controles bij Nedcar kwam naar buiten via L1. De omroep had het Nedcar-personeelsblad in handen waarin was opgeschreven dat de helft van de gecontroleerde personen positief testte op verdovende middelen. Zonder de nuance dat die personen er eerst al uit waren gepikt door de speciale honden.

Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV Metaal was daardoor eerst geschrokken door het nieuws. “Maar nu blijkt dat het genuanceerder ligt, vraag ik mij af waarom dit zo is opgeschreven in het personeelsblad. Als het genuanceerder ligt, breng het dan ook zo.”

 

Bron: NOS