Algemeen

'Het grootste risico voor de fietstoerist in Tadzjikistan is het verkeer'

Door 29 juli 2018 No Comments

In Tadzjikistan, waar een Nederlandse fietstoerist met drie anderen is omgekomen, is de fietser geen onbekende. Er zijn verschillende organisaties die groepsreizen aanbieden in het Centraal-Aziatische land en ook individuele reizigers doen Tadzjikistan aan. Vrijwel alle fietstoeristen rijden er op de Pamir Highway, een weg door het Pamir-gebergte.

Een van hen is de 51-jarige Koen Joosse. Hij was er twee jaar geleden samen met zijn partner. “We zijn toen in een jaar van huis naar Singapore gefietst”, vertelt hij. “De Pamir Highway is wel iets wat je van je bucketlist wil strepen.”

Joosse denkt dat de fietsers die vandaag betrokken waren bij een verkeersongeluk onderweg waren van de hoofdstad Doesjanbe naar Pamir Highway, of andersom. “Je hebt daarvoor twee routes, de zuidelijke en de noordelijke. Deze fietsers zaten op de zuidelijke denk ik.”

Zelf nam hij de noordelijke route vanuit Doesjanbe. “Die is wat korter en wat rustiger qua verkeer. Die zuidelijke weg is meer een doorgaande route, net als de Pamir Highway.”

De grote weg

Over het algemeen is het verkeer in Tadzjikistan niet heel druk, vertelt hij. “Maar het is wel de grote weg waar je op rijdt. Vaak onverhard, geen fietspaden natuurlijk en relatief veel vrachtverkeer.”

Zowel de trucks als de andere voertuigen in het arme land zijn veelal verouderd. “En die denderen dan soms langs je. Er liggen ook wel auto’s langs de weg. Die hebben het dan begeven of zijn verongelukt.”

Bekijk hier de foto’s die Koen Joosse van zijn tocht door Tadzjikistan maakte:

 

Bron: NOS